Yaled 2013.10.06. 23:38

Capa - A játékos

Robert Capa.jpg

Voltam a Capa kiállításon. Meglepett. Nem pont erre számítottam, nem számítottam arra, hogy ilyen érzéseket hoz ki belőlem. Mármint persze, persze, remek fotós, világszínvonal, és mi, magyarok büszkék lehetünk rá, de az élete teljesen lenyűgözött. Ez az ember egyszerűen mindenhol ott volt! Körbeutazta a világ háborús övezeteit és együtt menetelt a katonákkal, mindent végig élt, amit ők is, de arcán mégis élete végéig megmaradt a magabiztosság, az önbizalom és az életszeretet. Ez az ember igazán élt! És ezt meg is akarta mutatni mindenkinek, mint ahogy azt is, mi zajlik a világban. Talán nem is sejtette, hogy képei még félévszád elmúltával is érdekelni fogják az embereket. Megmutatta a háborúk, a forradalmak arcait, a kisembereket az arcukon ülő érzelmekkel, reménnyel, fájdalommal, a játékkal, ami a háborúban is tud örömet okozni az embereknek.

Robert_Capa_7.jpeg

Ott volt Normandiában a D-napon, Hollywood-ban ahol Ingrid Bergmant fotózhatta, Picasso személyes családi pillanatait is lencsevégre kaphatta, s olyan emberek voltak a személyes jó barátai, mint Hamingway és Steinbach. Mindenkit lenyűgözött. Most például engem is. Képes volt egy bőrönddel és egy fényképezőgéppel utazni két háborús övezet között, és végig csinálni mindazt, amit az országukat szolgáló katonák, átélt mindent, amit ők. S végül úgyis halt meg, mint ők. A halálban persze nem számít a hírnév, a dicsőség, a háborúban az élet ugyanúgy ér véget. Kioltják.

Bátor volt. Bár lehet nem ez volt a célja, s csak az eltökéltsége, és a hivatástudata tette azzá. Teljesen mindegy, most egy kicsit ő lett a hősöm. Egy csóró magyar bevándorló volt, kiből a világ egyik legismertebb és legelismertebb fotóriportere lett, és aki annyit élt, mint a fél ország együtt véve. Világfi, de mindvégig magyar.

cropped-robert-capa-e1356361814739.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://csokiscsulok.blog.hu/api/trackback/id/tr525554451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása